Servicii psihologice pentru copii

In activitatea mea pornesc de la ideea potrivit careia fiecare persoana este unica in felul ei. Astfel, fiecare parinte este  unic, are un sistem de valori si convingeri personale, pe baza caruia si-a dezvoltat propriul stil educational.

De asemenea, nu pierd din vedere faptul ca fiecare copil este si el unic, are propriul temperament si anumite particularitati care il deosebesc de ceilalti copii.

La nastere, fiecare dobandim anumite trasaturi temperamentale care nu se modifica pe parcursul vietii. Fiecare reactioneaza la acelasi tip de situatii in maniere diferite in functie de trasaturile innascute care ii definesc personalitatea.

Datoria oricarui parinte este sa identifice calitatile copilului si sa tina cont de posibilitatile reale ale copilului si nu de ceea ce isi doreste el ca adult.

In activitatea mea cu copiii, tin cont de aceste lucruri si consider ca meseria de parinte este, in acelasi timp, cea mai dificila si cea mai frumoasa meserie din lume.

Este important sa intelegem si sa respectam personalitatea fiecarui copil in parte, sa reusim sa vedem lumea prin ochii lui.

Sugestiv in acest sens mi se pare o replica din Micul print: "Oamenii mari nu inteleg singuri nimic, niciodata si este obositor pentru copii sa le dea intruna lamuriri". (Antoine de Saint Exupery).

Impreuna vom invata cum sa fim mai ingaduitori si mai putin critici, sa facem mai des apel la incurajare si nu la rusine, sa fim mai apropiati de copiii nostri.

Sa devenim constienti de faptul ca a creste copii increzatori in sine, asertivi, generosi, recunoscatori, prietenosi, este mai important ca obtinerea de calificative sau note maxime.

"Copiii sunt ca fluturii care zboara in vazduh. Unii se inalta mai sus ca altii dar fiecare zboara cat de bine poate. De ce sa ii compari intre ei? Fiecare e diferit! Fiecare e frumos! Fiecare e special!"

Imaginea de sine si stima de sine a copilului depind in mare masura de abilitatile sociale dobandite in relatie cu alti copii si cu adultii. Parintii sunt adultii cei mai importanti din viata copilului, sunt cei care le  pot oferi modele sanatoase de comportament.

"Daca nu ne modelam copiii, ei vor fi modelati de forte exterioare carora nu le pasa ce forma vor adopta copiii nostri".

Chiar daca in societatea actuala parintii sunt persoane foarte  ocupate (si de cele mai multe ori nu avem cum sa schimbam acest lucru), ceea ce putem face, pentru inceput, este sa invatam sa ne ascultam copiii, sa le fim alaturi atunci cand ei ne cer acest lucru. Pentru ca, asa cum spunea Augusto Cury: "Copiii nu au nevoie de parinti extraordinari, ci de fiinte umane care sa vorbeasca pe limba lor si sa fie capabili sa patrunda in inima lor".

"Era mai bine sa te fi nascut tu primul! Sa fii tu fratele mai mare! Sau mai bine era sa nu existi!" (Denis 7 ani)

Denis si-a schimbat comportamentul de cand s-a nascut fratele mai mic. Este agresiv cu parintii si i-a scazut randamentul scolar. A fost surprins de catre parinti cand il agresa pe fratele mai mic. Denis crede ca fratele mai mic i-a luat dragostea parintilor.

Nu stii ce sa faci atunci cand copilul tau spune: "Vreau acum, nu imi place sa astept …", protesteaza atunci cand ceilalti nu ii fac pe plac, atunci cand nu primeste ce vrea?

Pentru parinti accesele de furie ale copiilor sunt unele dintre cele mai grele momente.

Atunci cand copilul spune din ce in ce mai des : "Nu vreau … , vreau sa se faca doar cum zic eu!”, se tranteste pe jos si tipa, chiar daca cel care trebuie sa renunte la crizele de furie este copilul, in realitate cheia este la parinti.


Jocul este activitatea de baza prin care copilul invata.

"Daca imi spui, o sa uit; daca ma inveti, poate o sa-mi amintesc; daca ma implici, o sa invat." Benjamin Franklin.